zondag 16 januari 2011

Tunesie... Tja, daar hadden ze me toen ook vandaan mogen repatriëren....

Hotel Abounawas Boujaafar Sousse

Van alle vakantiebestemmingen die we hebben gehad is Tunesie de enige waar we absoluut nooit en dan bedoel ik ook echt nooit weer heen gaan! We zijn hier in september 2007 geweest als een tussendoor vakantie omdat de periode tussen de vorige vakantie (Zuid Afrika januari 2007) en de volgende vakantie in mei/juni 2008 (New York & Caribbean Cruise) te lang zou zijn. En oh, boy wat hebben we daar een spijt van gehad dat we deze Noord Afrikaanse bestemming hadden gekozen. De keuze bestond toen uit Torremolinos of Tunesie. Meer keuze hadden we niet vanwege de korting die we toen nog konden krijgen vanwege het feit dat Freddie nog in dienst was van TNT. We konden met korting boeken via Neckermann. We boekten voor Sousse en dan het hotel Abounawas Boujaafar. Eigenlijk hadden we al direct spijt van deze boeking! Maar goed een paar dagen in de zon was ook niet gek en ach het was ook een uitdaging om eens voor een dergelijke bestemming te kiezen het was het uitproberen waard! De vlucht heen met Transavia was laat in de avond en voor mij weer eentje om niet meer te vergeten. Ik zat naast een Tunesier die kort daarvoor een maaltijd met flink veel knoflook naar binnen heeft zitten te werken. Gelukkig duurde de vlucht niet al te lang! Het was al donker toen we in Sousse landen zodat we niet echt veel van de omgeving konden zien waar in beland waren. Zouden ze dit nu bewust doen, die late vluchten daarnaartoe? Eenmaal buiten de luchthaven werden we naar de bus geleid, nou ja wat daarvoor door moest gaan. De koffers werden met touwen op het dak vastgemaakt en ik kreeg direct het gevoel waar ben ik in G** naam in beland? Eenmaal onderweg naar het hotel werd dit gevoel alleen nog maar erger. Schreuren met die barrel niet normaal! Inchecken in het hotel was ook al een ervaring op zich, je werd niet eens te woord gestaan. De voucher werd ingenomen en de sleutel van de kamer werd je toegeworpen! Zo, zoek het zelf maar uit waar het is...
De kamer zag er op het eerste gezicht wel netjes uit maar dat zou later dan ook maar de enige keer zijn in die hele week. Niet dat wij zoveel rommel maken maar vanwege het feit dat er gewoon niet schoongemaakt werd.
In een normaal hotel worden de bedden minstens een maal per week verschoond..... in dit hotel echt niet de lakens werden gewoon omgedraaid en van stoffen en stofzuigen hadden de kamermeisjes (althans wat daarvoor moest doorgaan) ook nog nooit gehoord. Bah, wat een vies hotel was dit. Het eten stelde ook al niet veel voor en ik heb me de hele week maar aan de "veilige" nagerechten gehouden. Het vlees vertrouwde ik niet en de kip die Freddie aan het eten was zag er ook al niet te best uit. Gelukkig hebben we hier geen voedselvergiftigingen aan over gehouden. De directe omgeving van het hotel zag er netjes uit maar kwam je eenmaal buiten dit gebied dan kreeg je het gevoel dat je in een "slechte franse film was beland die zich afspeelde in het na-oorlogse franse koloniale gebied". Elk moment verwachte je Simone Signoret om de hoek komen met een sigaret in de mondhoek geklemd. De Tunesische jongens waren ook echt vervelend. Wat ze nou precies van je moesten ik weet het niet en ik wilde het niet weten ook maar irritant vonden we het wel! Een bezoek aan de Souk is echter wel een aanrader! De Souk is vaak in het midden van een Medina (het oude stadsdeel) gelegen. Zo ook in Sousse!

Een bonte mengeling van kleuren, geuren en mensen en dieren. Het oude stadsdeel van Sousse is best een bezoek waard met zijn nauwe straatjes en steegjes. We hebben ook een tochtje gemaakt met een gemotoriseerde tram naar Port El Kantaoui een plaatsje even ten noorden van Sousse. Nooit met een van die paardentrammetjes die daar af en aan reden! Wat een dierenleed! Als er iets is waar wij niet tegen kunnen dan is het misbruik van dieren ten behoeve van de toeristen. Onbegrijpelijk dat het nog toegestaan wordt maar nog onbegrijpelijker dat er mensen zijn die daar zonder scruples gebruik van maken al was het alleen maar voor het foto album!
Misschien hadden we veel beter een hotel in dit plaatsje Port El Kantaoui moeten boeken. Het was er netter en veel meer te beleven. Het zag er gewoon veel verzorgder uit. Terug naar het hotel.... bij het zwembad het obligatoire bezet houden van de bedjes bij het zwembad met de handdoeken op de ligbedjes leggen direct na het ontbijt en dan pas in de middag tevoorschijn komen. Ook zo'n ergenis waar niets aan te doen is behalve dan dat ik rustig de handdoeken eraf gooi en er zelf ga liggen. Ze durven toch geen commentaar te leveren omdat ze drommels goed weten dat dit ascociaal gedrag is en degene die het toch doet krijgt van mij heus wel repliek in niet zulke nette termen, ik ben toch niet gek! Het strand voor het hotel is netjes en het water van de Middellandse zee is daar redelijk schoon om te zwemmen.
Strand voor hotel

 7 dagen zijn normaal gesproken snel voorbij maar als het tegen staat dan duurt het veel en veel te lang. Bij vertrek uit ons hotel spraken we nog even met die gasten uit Groningen die tezamen met ons waren aangekomen maar die nog een week langer bleven! We hadden het erover dat wij hier in ieder geval nooit meer terug zouden komen niet in dit hotel maar ook niet in dit land en op de vraag van de mannelijke helft van dit paar wat wij dan wel verstonden onder een **** sterren hotel kon ik hem tenminste vertellen dat we toch al heel wat hotels hebben gehad ook met minder sterren maar die er beter en netter uitzagen dan dit hotel ik had de indruk dat zij nog nooit verder dan hier waren gekomen en dat werd later ook door hem bevestigd. Enfin als zij dit een **** sterren hotel vonden, nou ja dan laat ik hun maar in die waan ik had toch al het idee dat beiden waren blijven steken in de jaren zeventig van de vorige eeuw, althans zo zagen ze er uit. De vertrekhal op het vliegveld van Sousse is ook al een beleving op zich. De luchthaven kan ook wel enige renovatie gebruiken en wat vriendelijker personeel. Gelukkig hadden we onze vluchten bij Transavia geboekt en niet met ArkeFly want uitgerekend die passagiers werden bij ons in het vliegtuig gestopt omdat wederom een van de vlieguigen van ArkeFly vertraging had opgelopen en elders in de wereld aan de grond stond en zij toch terug moesten en diegene die geluk hadden konden bij ons in en andere moesten maar wachten op de volgende vlucht hetzij met ArkeFly of Transavia ....... Nee nooit weer Tunesie en wellicht dat er nu een andere regime komt beter wordt maar zoals ze het in hun topjaren 70, 80 en een stukje van de jaren 90 is vergaan zal het wel nooit (meer) worden.....

Ik had ook wel gerepatrieerd willen worden......

(zie ook reactie op Zoover pagina 2 bij reactie Andy)




1 opmerking:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.