zondag 12 december 2010

Bibliotheek 2.0 en de toekomst van bibliotheken

Het Bibliotheek 2.0 manifest is eigenlijk al enige tijd door de OBD omarmt. GPS  (de Tom Tom van de Bibliotheek vernieuwing) is in het leven geroepen en houd de ontwikkelingen in de gaten en het meerjarenplan getuigt van visie en motiveert bibliotheken om niet stil te blijven staan maar om te gaan vernieuwen om zo de klanten binnen te houden en zelfs afvalligen weer terug te krijgen! De automatisering van bibliotheken is best wel snel gegaan in de afgelopen 25 jaar. Begon het in de jaren 80 met het uitlenen van andere media dan alleen boeken. Video en Compact Disc deden hun entree. Ik heb zelf 15 jaar in de bibliotheek van Ootmarsum gewerkt . De registratie van de uitleen van boeken ging nog met een 'ruilsysteem' voor elk boek dat werd geleend daarvoor moest een token worden ingeleverd. Terwijl andere bibliotheken in de omgeving al een soort van ge-automatiseerde registratie hadden zaten wij nog met een antiek systeem. Pas halvewege de jaren 90 gingen we daar automatiseren. Het ALS systeem werd geintroduceerd. Achterin het boek zat een label. Dat label bevatte de gegevens van het boek, die wanneer deze over een schuifbalie gehaald werd, tezamen met de gegevens van de lidmaatschappas werden weggeschreven in het centrale systeem. Ging het data verkeer toen nog over de  (ISDN) telefoonlijnen tegenwoordig is het allemaal glasvezel en is de schuifbalie in de meeste bibliotheken vervangen door uitleen- en inname robots of  door nog meer geavanceerde systemen van bijvoorbeeld Aturis.

Andere manieren om de klant binnen te houden hebben te maken met bijvoorbeeld de samenstelling van de collectie. Er zijn concepten ontwikkeld die het de klant  makkelijker moeten maken om uit het uitgebreide media-aanbod te lenen. Het zogenaamde Winkelconcept onderverdeeld in Stad-,  Dorp- of Vinexformules. Hierbij wordt rekening gehouden met de samenstelling van de bevolking, grote en voorkeur etc.. In een Stadsformule zullen meer non-fictie media aangeschaft  moeten worden dan in een Dorpsformule waar (streek) fictie boeken de overhand van de aanschaf  hebben. Ook aan de presentatie van de media is aandacht besteed.

Meegaan met de tijd betekent ook dat je open moet staan voor nieuwe vormen van media ik denk daarbij aan E-books, maar ook dat de bibliotheek zich niet alleen beperkt tot het uitlenen van boeken maar bijvoorbeeld de verkoop van schouwburg kaarten e.d. Maar ook het opzetten van activiteiten, cursussen, het meer betrekken van Onderwijsinstellingen en andere maatschappelijke groepen. Kortom samenwerking met andere instellingen maar ook de bibliotheken onderling .

1 opmerking:

TienD zei

Leuk dat je de tokens noemt, zo ben ik ook begonnen. Je plaatst het mooi in een historisch kader en geeft weer hoe snel het gegaan is en hoe we verder kunnen.