maandag 12 maart 2012

Waar komt het vandaan?



Als kleine jongen heb ik bovenstaand boek wel zo'n keertje of 10 zoniet vaker geleend bij de bibliotheek toen nog gevestigd aan de Vondelstraat in Hengelo.
Recentelijk heb ik dit boek kunnen aanschaffen bij een antiquariaat

bibliotheek Vondelstraat

Ik denk dat het in die tijd, ik spreek van eind jaren zestig begin jaren zeventig van de vorige eeuw, dat mijn voorliefde voor reizen met het lezen van dit boek is ontstaan. Elke keer als ik het boek terugbracht keek ik of er een ander deel uit die serie aanwezig was en zo niet dan verlengde ik dit boek als de mogelijkheid daar was en anders leende ik hem een volgende keer. Het verhaal gaat over  2 kinderen die zelfstandig door de Verenigde Staten reisden naar familie of bekenden. De manier waarop het allemaal beschreven werd gaf je het gevoel dat je als derde persoon met hun mee reisde. Ik denk dat toen ook de voorliefde voor reizen naar de Verenigde Staten is ontstaan. Het verhaal wat is geschreven in de jaren zestig kan 1 op 1 in de huidige tijd neer gezet worden de vervoersmiddelen zijn er nog steeds en in de Verenigde Staten wordt nog steeds veel per trein gereisd al is het reizen per vliegtuig de nu de meest gangbare voor grote afstanden gevolgd door de auto en Greyhound bus.

Mijn ouders hadden een tourcaravan voor de zomervakantie en een sta-caravan die op een jaarplaats stond en waar we van april tot en met eind september elk weekend naar toe gingen. Bij slecht weer zat ik in de auto van mijn vader en achter het stuur gezeten  reisde ik in gedachten  heel Europa door! In de  zomervakantie gingen we heel Europa door met reizen naar Engeland, Zwitserland, Oostenrijk, Denemarken enz, Tot mijn 19e ging ik nog met mijn ouders mee om enkele jaren later samen met Freddie die reizen te maken die ik vroeger als kind wilde maken.

2 opmerkingen:

Sparklet zei

Hoi Andy,
Heel herkenbaar. Ook ik was vroeger gek op de serie "De jonge reiziger". Ik heb de hele serie zo'n beetje verslonden. Hebben jullie inmiddels al nieuwe reisplannen gemaakt? Ik nog niet.
Groetjes,
Sparklet

TravelAndy2..... zei

Hoi Carla,

We hebben de uitgestelde trip uit 2010 naar New York en Washington geboekt voor augustus. We gaan niet langer dan een week weg i.v.m. Max zijn gezondheid hij is inmiddels 12, dus toch wel een beetje tricky...