zondag 27 februari 2011

Douane perikelen

Traveller had het in zijn vorige blogbericht over hoe vervelend het soms kan zijn om de Verenigde Staten binnen te komen. Metname door de TSA is het een crime om door de douane heen te komen en zo word je daar ook behandeld alsof je een crimineel bent. Sinds 11 september 2001 is niet alleen het vliegen lastiger geworden door al de veiligheidsmaatregelen maar ook om de VS binnen te komen is er niet gemakkelijker op geworden. Al is het nooit gemakkelijk geweest. Ik kan me de eerste keer in 1990 nog herinneren. We vlogen toen voor een rondreis per camper door Californie naar LAX ( Los Angeles). Na een lange vlucht wilde je zo snel mogelijk naar je hotel ! Op het moment dat wij aankwamen waren er nog 3 andere intercontinentale vluchten geland en al die passagier moesten langs 3 douane beambten omdat door de rest gestaakt werd. We hebben toen ruim 3 1/2 uur in de rij moeten wachten voordat we door de douane waren en onze koffers op konden halen. Gelukkig waren daar de KLM medewerkers die onze koffers van de band hadden gehaald en stonden te wachten totdat alle KLM passagiers door de douane waren. Ik zie nog die slingerende rijen door de aankomsthal voor me. Dat was onze eerste indruk van de Verenigde Staten! Bij onze verdere reizen naar de VS is het niet anders geweest. Het lijkt net of het de laatste jaren alleen maar erger is geworden en ATL (Hartsfield-Jackson Atlanta International) is daar zeker geen uitzondering op. Zo kwamen we in 2009 na een vlucht van ruim 10 uur aan op dit vliegveld en hadden nog een aansluitende vlucht. Eenmaal in de aankomsthal zakt je de moed in de schoenen als je al die lange rijen ziet staan. Je denkt dat gaat nooit lukken om je aansluitende vlucht te halen! Als je geluk hebt tref je een douane beambte aan die net aan zijn of haar dienst is begonnen. Ze zijn dan nog vriendelijk maar naarmate hun dienst vordert en er meer intercontinentale vluchten landen verdwijnt ook de vriendelijkheid. Eenmaal aan de beurt vraagt de douane beambte wat het doel van de reis is en waarom we met ons tweeen tegelijk naar hem komen en als je dan zegt dat we getrouwd zijn vertrekt hij geen spier. De vingerafdrukken worden weer genomen en ook wordt er weer een  foto van je gemaakt. Het enige wat ontbreekt is een balkje met waarop het nummer staat van je arrestatie!
Mug shot
Je weet wel zo'n foto die van een crimineel wordt genomen na zijn arrestatie. Als je de benodigde formulieren hebt afgegeven, nu hoeft dat tenminste niet meer voor  het I- 94 formulier die kun je tegenwoordig via het Internet invullen, mag je door om de koffers op te halen. We hebben een aansluitende vlucht naar Miami en dan moet je weer door de Security. Nu heeft Freddie sinds een paar jaar een implantaat die ervoor zorgt dat pijnprikkels vanuit de benen omgezet worden naar meer aangenamere prikkels. De implantaat zit aan de voorkant in de buikholte met een kabeltje naar het ruggenmerg. Als hij door de detectiepoort loopt gaat het alarm natuurlijk af en het maakt niet uit of je een medische pasje hebt met daarop in het Engels uitgelegd wat het is en waarvoor het dient! Hij mag in "plain sight" (duidelijk zichtbaar) voor iedereen  plaats nemen in een glazen hokje en wordt daar gevisiteerd alsof hij de grootste terrorist op aarde is! Nou als hij nu door een Body Scan zou lopen dan zouden ze al gauw denken dat het een bom is maar die hadden ze daar op dat moment nog niet! In de ogen van de TSA is iedereen een potentiele bedreiging. Je moet daar geen commentaar op leveren anders maak je de situatie alleen nog maar erger. Gelukkig klagen de Amerikanen daar zelf ook al over maar zie ik niet dat in deze situatie gauw verandering zal komen. Maar het zijn niet alleen de TSA en de US customs die je reis voor een groot deel kunnen vergallen. Nee, dan is daar nog die Duitse douane beambte op het vliegveld van Munster-Osnabruck waar ik bijna houding sprong en de H-groet gaf. Tjonge, jonge dat was me een misbaksel. We kwamen toen terug van onze eerste reis naar Zuid Afrika. We hadden een terugvlucht gehad van 29 uur met 5 starts en landingen (Durban, Cape Town, Johannesburg, Schiphol en Dusseldorf) en hij laat ons even alles wat we bij ons hadden uitpakken. Ik weet niet wat hij in gedachten had maar in bijna alle souveniers die we bij ons hadden dacht hij dat het of illegaal of beschermd was. Een zandsteen sculptuur van een afrikaanse krijger en van een olifant zouden volgens hem van ivoor zijn en ga zo maar door.

De houding van de man begon steeds meer op die van een foute Duitser te lijken uit  de periode '33- 45! Ik kon me nog op tijd inhouden anders hadden we wat langer daar op dat vliegveld vastgezeten. Mijn schoonouders die buiten op ons stonden te wachten als verrassing dachten dat we er allang door waren en hun gemist hadden! Zelfs die verrassing was ons niet gegund!  Zodra ze zo'n pet op hebben dan denken ze zoiets van dat het macht uitstraalt en krijgen ze een blik  in de ogen van "zo kijk jij maar effe uit mannetje!"

Maar zelfs op het Boerenvliegveld Twenthe kunnen ze er wat van. Net een rotvlucht gehad vanaf Gran Canaria en daar staat dan weer zo'n lollig figuur die je alles laat uit pakken alleen maar omdat je op zijn vraag van  "heeft u nog iets aan te geven" netjes antwoord  "niets dat niet mag"!  Mijn humeur was al op een minpunt maar was toen helemaal bevroren. Echt ik kon die eikel wel wurgen! en met mij al die andere passagiers achter ons want die moesten wachten.....
Maar niet alleen tijdens het reizen kunnen ze je plezier in iets vergallen ook als je een paar Cd's via Amazon.com besteld weten ze het slechtste in de mens boven te halen en ..... en je € 20 INKLARINGSKOSTEN !!?? laten betalen.... de hufters...

Ach ik hoop altijd nog dat ik Dick Mol eens tegen kom als we weer eens terug komen van een verre reis...
Wie weet lukt het hem ook om mijn......

Olifanten sculptuur van zandsteen voor Ivoor aan te zien......

Geen opmerkingen: